Bronnen vinden

Je zou zeggen dat het vinden van bronnen tegenwoordig supermakkelijk is, een beetje googelen en tadaa! Maar niet alles op het web is even betrouwbaar, laat staan wetenschappelijk onderbouwd. Pas als informatie of onderzoek is getoetst door andere onderzoekers (een ‘peer review’), mag het bestempeld worden als betrouwbare informatie. En pas daarna mag het gepubliceerd worden in bijvoorbeeld wetenschappelijke tijdschriften.

Er zijn speciale zoekmachines waar je deze betrouwbare bronnen kunt vinden. Bij downloads vind je een overzicht van deze zoekmachines per discipline, die vrij toegankelijk zijn. Het vinden van de juiste informatie kun je als volgt aanpakken:

Zoek en gij zult vinden

Je hebt je onderwerp en je probleemstelling te pakken, nu moet je op zoek naar de juiste informatie.
Maar dat zoeken is nog zo makkelijk niet, zeker niet in het doolhof dat internet heet. Het is daarom belangrijk dat je weet wát je zoekt en waar je het kunt vinden, dat bespaart je kostbare tijd.

De sleutel tot goed zoeken
De sleutel tot goed zoeken zit in je probleemstelling. Wat zijn daarin de sleutelbegrippen? De belangrijkste termen? Die termen worden je zoekwoorden bij het zoeken naar literatuurverwijzingen in elektronische bestanden (zoals een digitaal magazine of een pdf) of op het internet.

In deze probleemstelling zie je de sleutelbegrippen:
“Hoe belangrijk was het geld, dat Marokkaanse migranten in de jaren zeventig naar hun familie overmaakten, voor de werkgelegenheid in Marokko?”

Deze woorden vormen de basis van jouw zoektocht.

Wat zijn je zoekwoorden
Naast deze sleutelbegrippen kan je ook synoniemen of andere termen die erbij horen gebruiken. Welke zoekterm het beste werkt kan per type bron verschillen. Daarnaast wordt veel wetenschappelijke literatuur in het Engels, Duits, Frans of Spaans geschreven. Dit is afhankelijk van de probleemstelling die je kiest. Hou dus ook rekening met synoniemen of zoektermen in een andere taal.

Hulp bij het vinden van synoniemen:

  • Nederlandse synoniemen zijn bijvoorbeeld te vinden op de website www.synoniemen.net
  • Engelse synoniemen zijn bijvoorbeeld te vinden op de website www.thesaurus.com
  • Naast deze websites kun je ook kijken in woordenboeken, encyclopedieën, handboeken, indexen in catalogi, etc.
Welke informatiebronnen passen bij mijn onderzoek?
Als je weet wat je onderwerp en probleemstelling is, weet je ook in welke hoek je de informatie moet zoeken. Is je onderwerp meer medisch dan duik je die materie in.

Er zijn verschillende soorten informatie natuurlijk. Voor actuele informatie duik je krantenartikelen en nieuwssites op, voor achtergrondinformatie trek je een encyclopedie tevoorschijn en voor geografische data surf je Google Maps op. Dit is natuurlijk maar een greep uit de vele informatiebronnen die er zijn, door je probleemstelling goed voor ogen te houden vind je vanzelf de juiste bronnen.