Creatief aan de slag met je profielwerkstuk? Maak een documentaire!

Steeds meer leerlingen kiezen ervoor om een documentaire te maken voor het  profielwerkstuk. En terecht! Het is heel erg leuk en bijzonder leerzaam.

Een documentaire heeft net als een geschreven werkstuk een onderzoeksvraag waarmee je met subvragen een antwoord op probeert te vinden. Bij een documentaire probeer je dat op een pakkende, creatieve, beeldende manier vorm te geven. Het ‘ontwerpen’ gaat dus ietsje anders.

Om je daarbij te ondersteunen hebben een aantal filmdocenten een website gemaakt. Op de website kan je terecht voor:

  • Een compleet stappenplan, van filmidee tot montage.
  • Een handig, gestructureerd document waarbinnen je het schriftelijk werk kan maken (wat uiteraard een stuk minder is dan een schriftelijk profielwerkstuk, maar een goede docu moet je wel goed voorbereiden).
  • Uitlegfilmpjes van professionals.
  • Voorbeelden van leerlingen die jou voorgingen en een mooie, boeiende, waardevolle documentaire maakten.

Om je begeleider te helpen hebben we een docentenpagina gemaakt. Daarnaast kan je school workshops bij ons boeken voor extra ondersteuning.

Documaken Filmfestival

Elke school kan de beste docu inzenden naar het Documaken Filmfestival waar we de beste docu’s vertonen op het grote doek. De 1e prijs is een Cinevillepas waarmee je drie maanden gratis naar de bioscoop kan + een ticket naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren waar je zelfs een ticket naar een internationaal filmfestival kunt winnen!

Lees meer (externe website) Nationaal Filmfestival voor Scholieren (externe website)