Is een tennisbal wel rond, is rood een kleur en wat is liefde eigenlijk? Stuk voor stuk filosofische vragen. In het Grieks betekent filosofie: houden van wijsheid. Een filosoof houdt van kennis, om die te krijgen maakt hij gebruik van de filosofische methode. Meestal is dat een dialoog: iemand geeft een mening, en jij vraagt steeds: “waarom is dat zo?”, “hoe zit dat dan?”. Door het beantwoorden van deze vragen probeer je tot kennis te komen. Dit noemen we een (je raadt het al) filosofisch onderzoek.
Wat is filosofie?
De filosofie is een methode die je scherp leert redeneren. Je leert drogredenen (argumenten die niet kloppen) van argumenten scheiden, luisteren, interpreteren en argumenten tegen elkaar afwegen. Filosofen zijn in staat ingewikkelde of bijna onoplosbare vragen terug te brengen naar de kern.
Net als bij andere wetenschappen is er een kans dat jouw onderwerp al onderzocht is. Maak hier gebruik van en ga op zoek naar beschikbare literatuur en informatie. Dit noem je een literatuuronderzoek. Een docent filosofie kan je helpen bij het vinden van een goed startpunt. Kijk ook op www.filosofie.nl of duik de bibliotheek in. Ook in kranten zoals bijvoorbeeld Trouw of NRC (zoek op ‘filosofie’) publiceren filosofen regelmatig over actuele onderwerpen. Je kunt hier ook inspiratie opdoen voor een onderwerp. Het is belangrijk dat je de vraag zelf heel interessant vindt, zo blijf je in een later stadium kritisch op alle mogelijke antwoorden van andere filosofen.
Klaar met filosoferen? Dan ben je klaar voor de volgende ronde! Stretch je vingers maar, want het is nu tijd om te schrijven! Check dan onze tips en tricks voor het schrijven van je profielwerkstuk!