Hoe kies je een onderwerp?

Na al die jaren leren, is het tijd om te laten zien wat je kan. Het is letterlijk showtime!
Eindelijk mag je iets onderzoeken of ontwerpen wat jíj interessant vindt. Maar ja, keuzes, keuzes, keuzes. Waar begin je? Onderstaande stappen geven je een vliegende start bij het maken van een profielwerkstuk.

Een goed begin is het halve werk

1. Lees eerst de opdracht van je school goed door
Wat er precies van jou verwacht wordt, kan per school verschillen. Krijg dit dus goed helder! Vraag aan je school, aan welke eisen jouw profielwerkstuk moet voldoen. Want sommige scholen willen dat je een eigen onderzoek uitvoert, bij andere is een bronnenonderzoek genoeg. Zorg ook dat je van tevoren de planning en deadlines van jouw school in je agenda zet!

2. Kies een onderwerp
Je kunt op verschillende manieren tot een onderwerp komen.

  • Kies een onderwerp dat je leuk vindt
    Het profielwerkstuk is een lang traject, dus het helpt om een leuk onderwerp te kiezen. Zo blijf je gemotiveerd. Misschien heb je wel een gave hobby of zijn er artiesten die je heel interessant vindt? Of heb je een bepaalde interesse in een onderwerp? Als je al weet wat je wilt studeren, kun je ook iets in die richting kiezen.
    Je kunt iets onderzoeken of iets maken, dat laatste noemen we een ontwerp. Let wel op dat het onderwerp aansluit op een vak uit jouw profiel.
  • Kies een probleem
    Het vuilnis buiten zetten, was opvouwen of andere klusjes waar je zó geen zin in hebt: kan dat niet anders? Of misschien wil je lekker ver op vakantie, maar vlieg je liever niet vanwege het klimaat. Hoe los je dat op? Een ‘goed probleem’ geeft antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, hoe en waartoe. Door dit voor jezelf helder te maken, kun je later gerichter zoeken naar informatie. Wie weet vind je het antwoord met je profielwerkstuk.
  • Kies iets wat bij je vervolgopleiding past
    Ook als je nog niet zeker weet welke vervolgopleiding je wilt doen, kan een onderwerp in die richting alvast een idee geven of het iets voor je is.

3. Verzamel informatie
Onderwerp gekozen? Probleem helder? Zoek dan alle informatie die je nodig hebt bij elkaar. In het begin is het nog even zoeken, welke informatie heb je nou nodig en hoe vind je die?

Hiervoor zijn allerlei soorten bronnen. Naast het lezen van artikelen, boeken of onderzoeken, kan een documentaire (Netflixen!), podcast of gesprek met een expert ook erg inspirerend zijn. Neem hier de tijd voor, maar niet te lang (dus Netflix uit).

Formuleer een specifieke onderzoeksvraag of beschrijving van wat je wilt ontwerpen. De meeste scholen geven deadlines voor het indienen van je onderwerp, hier moet je natuurlijk rekening mee houden.

Tips
Keuzes, keuzes, keuzes… Kom je er niet uit? Probeer dit dan eens:

  • Maak een mindmap. Pak een groot vel papier en denk aan je interesses. Schrijf alle woorden op die bij je opkomen. Bijvoorbeeld ‘sport, tennis, hockey, bal, gamen, computer, harde schijf, magnetisch, eten, honger, spijsvertering, vakantie, Amerika, New York, 9/11…’ Het kan niet gek genoeg zijn; het is jouw mindmap. Later filter je er de kernwoorden uit. Kun je niks meer bedenken? Dan is het tijd om te kijken welke kernwoorden passen bij welk onderwerp.
  • Vraag je omgeving om mee te denken. Vrienden, familie of docenten hebben misschien ook goede ideeën, waar jij niet eens aan gedacht hebt.

En neem ook eens een kijkje op onze inspiratiepagina 

Heb je een onderwerp? Dan kun je door met de volgende stap: je gaat op zoek naar de hoofdvraag  van jouw onderzoek.