Hoe kies je een onderwerp?

Veel scholen noemen het profielwerkstuk ook wel het kroonstuk van je middelbare schoolcarrière. Na al die jaren leren, is het tijd om te laten zien wat je kan. Je krijgt je de mogelijkheid om eindelijk iets te onderzoeken of ontwerpen wat jij interessant vindt. Maar waar begin je? Deze vijf stappen geven je een vliegende start bij het maken van een profielwerkstuk.

Een goed begin is het halve werk

 1. Lees eerst de opdracht van je school goed door
  • Per school verschilt het wat er precies van je verwacht wordt. Vraag daarom bij je school informatie over de eisen die gesteld worden aan het profielwerkstuk. Bijvoorbeeld: voor sommige scholen is het verplicht een eigen onderzoek uit te voeren, bij andere scholen is een bronnenonderzoek voldoende. Let dus goed op wat je school van jou verwacht. Zorg ook dat je van te voren goed de planning en deadlines van jouw school in je agenda zet!
 2. Kies een onderwerp
  • Je kunt op verschillende manieren tot een onderwerp komen.
  • Kies een onderwerp dat je leuk vindt
   • Denk hierbij aan je hobby’s of onderwerpen waar je graag over praat. Als je al weet wat je wilt studeren, kun je ook in die richting kiezen. Het profielwerkstuk is een lang traject, dus het helpt om een onderwerp te kiezen waar je zelf graag mee bezig bent. Je kunt iets gaan onderzoeken of iets gaan maken, dat laatste noemen we een ontwerp. Let wel op dat het onderwerp betrekking moet hebben op een vak uit jouw profiel.
  • Kies een probleem waar je tegenaan loopt
   • Het vuilnis buiten zetten, was opvouwen, of andere klusjes waar je eigenlijk geen zin in hebt: kan dat niet anders? Je zou het liefst lekker ver op vakantie gaan, maar wilt het vliegtuig liever niet pakken vanwege het klimaat… wat zijn mogelijke oplossingen? Problemen vragen om oplossingen. Loop jij ergens tegenaan? Wie weet vind je de oplossing met je profielwerkstuk.
  • Kies iets wat aansluit op de opleiding die je na school wilt gaan doen
   • Ook als je nog niet zeker weet welke vervolgopleiding je gaat kiezen, kan een onderwerp in die richting alvast een idee geven of het iets voor je is.
 3. Verzamel informatie
  • Zodra je een onderwerp hebt gekozen, ga je informatie bij elkaar zoeken. In de oriënterende fase kun je allerlei soorten bronnen gebruiken. Naast geschreven informatie kan een documentaire, podcast of gesprek met een expert ook erg inspirerend zijn. Gun jezelf hier wat tijd voor, maar niet te lang. Zorg dat je op tijd gaat focussen richting een specifieke onderzoeksvraag of beschrijving van wat je wilt ontwerpen. De meeste scholen geven deadlines voor het indienen van je onderwerp, hier moet je natuurlijk rekening mee houden.