Hoe zet je loopbaancompetenties in bij het maken van het profielwerkstuk?

Loopbaancompetenties zijn van belang om jongeren al werkend en lerend sturing te bieden. Met behulp van deze competenties kunnen jongeren zich voorbereiden op hun verdere loopbaan. Ze zullen hierdoor gestimuleerd worden om over hun toekomstbeeld na te denken. Hierdoor zullen ze beter in staat zijn om de juiste keuzes te maken op het gebied van hun loopbaan.

Er zijn vijf loopbaancompetentie (kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken) die jongeren in kunnen zetten bij het vormgeven van hun loopbaan. 

Het maken van een profielwerkstuk is een mooi traject om loopbaancompetenties in te zetten! Meer informatie over loopbaancompetenties: Digitale Wegwijzer Loopbaancompetenties (via expertisepuntlob.nl)

Hoe zijn scholen al bezig om loopbaancompetenties in te zetten  bij het begeleiden van hun leerlingen tijdens het maken van een profielwerkstuk? Lees hier een praktijkvoorbeeld ‘De manier waarop je LOB optuigt, is bepalend voor het succes’ | Expertisepunt LOB

Ter inspiratie: neem een kijkje in de opdrachtenbank van het Expertisepunt LOB, met opdrachten over een profielkeuzemarkt  Leerlingen vwo 5 organiseren profielkeuzemarkt voor derdejaars | Expertisepunt LOB en een profielkeuzedag Profielendag voor derdejaars | Expertisepunt LOB.

Het Expertisepunt LOB ondersteunt scholen bij het versterken van de loopbaanontwikkeling en (studie)begeleiding van jongeren.

Heb je vragen over de implementatie, de kwaliteitsborging, professionalisering of over LOB op de overgangen (o.a. vmbo-mbo, havo/vwo-mbo, vwo-hbo en vwo-wo), benader dan de contactpersoon LOB in jouw regio, of stuur een bericht via ons contactformulier.

Wil je meer leren over loopbaanontwikkeling? Onze online module helpt je verder. Je kunt kiezen op thema, of een deel van een module volgen, zowel individueel als met je team: Online module Versterken loopbaanbegeleiding | Expertisepunt LOB.