
Vanuit verschillende Nederlandse universiteiten worden er activiteiten georganiseerd om leerlingen te helpen bij hun profielwerkstuk. We zetten de links hier voor je op een rijtje!
Universiteit Leiden 
- Maak kennis met de wetenschap via verscheidene activiteiten bij de universiteit Leiden via Loket Profielwerkstukken. Denk aan een wetenschapscongres of collegereeksen, maar ook aan activiteiten voor in de klas!
TU Eindhoven 
- Heb jij gemotiveerde leerlingen met interesse in bètavakken? Dan kun je ze er op wijzen dat ze aan de TU/e interessante activiteiten kunnen volgen. Dat is een mooie aanvulling op het reguliere schoolprogramma.
Wageningen Pre-University 
- Profielwerkstukdagen
Tijdens een profielwerkstukdag bij Wageningen University & Research leer je alles over het maken van een goede onderzoeksvraag en kun je vragen stellen over je profielwerkstuk. De PWS-dagen worden georganiseerd voor leerlingen uit 4/5 havo en 4/5/6 vwo. De volgende PWS-dagen vinden op vrijdag 10 en maandag 20 juni 2022 plaats.
- Global Challenge
Met jouw PWS of meesterproef kun je ook meedoen met de Global Challenge van het Wageningen Youth Institute! Als jouw onderwerp gerelateerd is aan het wereldvoedselvraagstuk bieden we je (expert) begeleiding van WUR studenten.
Universiteit Utrecht 
- Onderzoek doen voor je profielwerkstuk, daar kun je misschien wel wat hulp bij gebruiken. De Universiteit Utrecht helpt je bij het leren onderzoeken. Zo kun je bij de UU masterclasses volgen over het doen van (literatuur)onderzoek, het schrijven van een onderzoeksplan en het analyseren van data. En doe jij in schooljaar 2022-2023 eindexamen? Dan kun je meedoen aan onze PWS-wedstrijd! Bekijk hier hoe de UU jou kan helpen met je profielwerkstuk.
Vrije Universiteit 
- Profielwerkstukbegeleiding
Vanuit Bètapartners en de VU en UvA wordt Profielwerkstukbegeleiding aangeboden voor verschillende thema’s. Het doel hiervan is ondersteuning bij het uitvoeren van praktisch onderzoek. Deze 3-daagse begeleiding vindt plaats in het najaar (okt-jan) voor 5 HAVO en 6 VWO en bestaat uit: een inleidende dag met lezing, een onderzoeksdag en een eindpresentatie. Voorbeelden van thema’s zijn Antioxidanten of Forensisch onderzoek. In de link vind je het complete aanbod.
- Literatuurworkshop (in samenwerking met Bètapartners)
Tijdens de literatuurworkshop leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om bronnen (waaronder wetenschappelijke artikelen) te vinden, te beoordelen, te lezen en ze te gebruiken in bijvoorbeeld een verslag. Daarnaast krijg je tijdens deze dag de mogelijkheid om gebruik te maken van de Databank waar de VU over beschikt om deze vervolgens te kunnen gebruiken voor jouw profielwerkstuk, verslag of masterclass! De workshop is geschikt voor leerlingen van alle profielen. Heel handig voor als je bezig bent met jouw PWS! Deze workshop vindt plaats op de Vrije Universiteit en wordt georganiseerd door Bètapartners en het Pre-University College. Deelname voor leerlingen is gratis.
PWS kits 
- Wil je graag een onderzoek uitvoeren voor jouw PWS, maar heb jij of heeft jouw school geen beschikking tot meetapparatuur? Wij hebben enkele PWS kits ontwikkeld met meetapparatuur die je gratis bij ons kunt lenen. Neem een kijkje hieronder tussen het aanbod en dien een goede motivatie in als je hier gebruik van wil maken.
Eisen voor lenen:
- Wil je een kit van ons lenen? Dien bij jouw aanvraag een korte motivatie in, waarin je jouw onderzoeksopzet toelicht en vertelt hoe je de apparatuur hiervoor in gaat zetten. Na afloop van jullie experiment mail je ons een korte vlog of ander type verslag waarin je aangeeft wat je ermee hebt gedaan
- Het lenen van de PWS kits is gratis, voorwaarde is wel dat de PWS kit op de UvA (Science park 904 te Amsterdam) wordt opgehaald en ook weer compleet wordt teruggebracht. De routebeschrijving hier naartoe is toegevoegd aan de reserveringsmail van de PWS kit. Klik op een PWS kit voor meer informatie.
Aanbod:
- Warmtecamera: Met een warmtebeeldcamera kan warmte (infraroodlicht) in beeld worden gebracht. In het onderzoek wordt hier veel gebruik van gemaakt. Zo gebruiken biologen het om koorts bij planten vast te stellen. Forensische wetenschappen bepalen hiermee het tijdstip van overlijden zonder het lichaam aan te hoeven raken. Warmte speelt een rol in vele disciplines. Je kunt je voorstellen dat je ook voor jouw profielwerkstuk een goed onderzoek kunt opstellen met behulp van een warmtecamera!
- Zonnepaneel: Tegenwoordig verkrijgen steeds meer mensen hun energie via zonnepanelen. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie. Echter zijn zonnepanelen nog niet optimaal en is het rendement laag. Veel factoren spelen hierbij een rol, zoals lichtinval of de kwaliteit van het paneel. Wil je hier zelf metingen aan verrichten voor jouw profielwerkstuk? Leen dan gratis onze kit!
Windesheim
- Wil jij later in de Techniek of gezondheidszorg, welzijn of sport en bewegen of in de economie iets gaan doen? Dan is een PWS opdracht van Hogeschool Windesheim waarschijnlijk passend voor jou.
Tilburg University
- Workshop academische vaardigheden voor het profielwerkstuk
Het profielwerkstuk; een uitstekende voorbereiding op het hoger onderwijs. In de workshop academische vaardigheden maken vwo-leerlingen in twee uur kennis met relevante vaardigheden die zij direct kunnen toepassen in hun profielwerkstuk. Deze workshop wordt verzorgd door Tilburg University studenten.
Radboud Universiteit Nijmegen 
- Bij ons kan je hulp krijgen bij je profielwerkstuk door een vragenformulier in te vullen. De bèta’s gaan naar PUC (Pre-University College) of Science, de alfa’s naar PUC of Society. We kunnen contact leggen met een echte wetenschapper van het vakgebied waar je PWS over gaat (soms ook per mail of videochat). Je kan hulp vragen bij het vinden van literatuur (wij kunnen meestal wel achter de betaalmuur en je het volledige artikel als PDF mailen). Binnen de exacte vakken mag je gebruik maken van onze state-of-the-art apparatuur (handig als je in de buurt van Nijmegen woont). Daarnaast kunnen we helpen bij het verzinnen van een goede onderzoeksvraag (eventueel met deelvragen) en de opzet/werkplan voor je onderzoek. En op de sites staan ook inspiratiestukjes en korte filmpjes waar je bij ieder onderdeel van je PWS op kan letten.