Typen onderzoeksmethoden

Waar komt de kennis vandaan over Tweede Wereldoorlog of het ontstaan van de aarde? Het komt allemaal voort uit (vaak jarenlang) onderzoek. En dat is precies wat jij nu ook gaat doen om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden, alleen heb jij natuurlijk geen jaren de tijd. 

Je doet het elke dag

Het kan overweldigend voelen om ineens ‘onderzoek’ te moeten doen, het klinkt heel gewichtig. Maar wist je dat je al bijna elke dag onderzoek doet? Als je nieuwe sneakers wil, ga je onderzoeken waar ze het goedkoopste zijn. En als je naar de Costa del Sol wil, zoek je uit hoe je er kunt komen. En dat kan nog best wel ingewikkeld zijn, maar omdat je heel gemotiveerd maakt dat het een stuk makkelijker. Zo is het ook met jouw onderzoeksvraag, hoe interessanter je het vindt, hoe gemotiveerder je bent, hoe makkelijker jij dat onderzoek induikt! 

Onderzoeksmethoden

Maar hoé doe je dat dan? Hier zijn verschillende onderzoeksmethoden voor. Om je op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende soorten vragen en de onderzoeksmethoden die daarbij passen.

Wat wil je onderzoeken Wat heb je nodig? Hoe ga je dat doen? 
Natuurwetenschappelijk
Hoe natuurwetenschappelijke processen werken (betrekking op o.a. de vakken scheikunde, biologie, wiskunde, natuurkunde, NLT en aardrijksunde).
Metingen (data)  

Experiment
Meningen
Hoe mensen (nu) ergens over denken (betrekking op o.a. de vakken maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, economie en aardrijkskunde).
Meningen van een specifieke doelgroep  

Enquêtes

Interviews

Gedrag
Hoe mensen of dieren zich (nu) gedragen in bepaalde situaties (betrekking op o.a. de vakken biologie en aardrijkskunde).
 

  • Films, audio-opnames, uitgeschreven observaties van mensen of dieren in bepaalde situaties
  • (Gedrags)metingen
 

Observatie

Experiment

Taal
Hoe een specifieke taal wordt geleerd, gebruikt, misbruikt, aangepast of begrepen, in een of meerdere culturen.
De taalgebruikers en/of tekstuele bronnen die representatief zijn voor wat jij wil onderzoeken  

Taalkundig onderzoek
Abstract concept
Hoe een bepaald abstract concept (liefde, ouderdom, vriendschap, ruzie, schoonheid) wordt gedefinieerd, in een of meerdere culturen (betrekking op o.a. het vak filosofie).
Argumenten (deels van eerdere denkers/filosofen) en criteria om argumenten tegen elkaar af te wegen, in een context te plaatsen en met elkaar te combineren  

Filosofisch onderzoek
Artistieke expressie
Hoe een concrete, artistieke expressie (voorwerp, gebouw, literair werk, voorstelling, etc.) is ontstaan, past in een traditie, cultuur of periode of hoe het werk geïnterpreteerd kan worden. Eventueel in vergelijking met ander artistiek werk (betrekking op o.a. de vakken beeldende vorming en talen).
De artistieke expressie die je wil onderzoeken en bronnen over de artistieke expressie die onderdeel is van de vraag  

Letterkundig en kunsthistorisch onderzoek
Geschiedenis
Hoe mensen zich in een bepaalde periode in de geschiedenis gedroegen, wat er in die periode gebeurde, hoe mensen zich tot elkaar verhielden (individueel of bijvoorbeeld op het niveau van landen), hoe ze zich voelden en hoe dat kwam.
Getuigenissen uit die tijd in woord en beeld. Gebruik de oorspronkelijke (primaire) bronnen  

Historisch onderzoek