De plussen en minnen van social media onder jongeren

De meeste jongeren in Nederland vinden dat social media een goede invloed hebben op hun vriendschappen. Maar er is ook minder goed nieuws: een kwart denkt dat social media een slechte invloed hebben op hoe gelukkig ze zijn. Ook vindt een derde dat social media slecht zijn voor hun zelfbeeld. Dat geldt vooral voor meisjes: bijna de helft van hen zegt dat social media een slechte invloed hebben op hoe ze zichzelf zien, terwijl dat bij jongens iets minder dan een kwart is.

Dit is te lezen in een nieuw onderzoeksrapport van onderzoekers aan de Faculteit Maatschappij & Gedrag van de Universiteit van Amsterdam. Deze communicatiewetenschappers laten in hun rapport de plussen en minnen zien van socialmediagebruik door jongeren.

De invloed van social media op het welzijn verschilt van jongere tot jongere, bleek al uit eerder onderzoek. Op de één heeft socialmediagebruik een positief effect, op de ander een negatief effect, en op weer een ander geen effect. In het nieuwe rapport blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde jongeren (54%) denkt dat social media positief zijn voor hoe gelukkig ze zich voelen; een kwart van de jongeren denkt juist het tegenovergestelde.

Ben jij ook nieuwsgierig welke invloed social media op jongeren heeft? Misschien is dit dan een mooi onderwerp voor jouw profielwerkstuk!

Voorbeelden van onderzoeksvragen:
– Welke social media platforms worden er in 2023 het meest gebruikt door jongeren?
– Wat voor invloed denken jongeren dat social media hebben op hun zelfbeeld of hoe gelukkig ze zijn?
– Zien jongeren social media als een bron van afleiding en troost als er iets vervelends is gebeurd of als ze ergens mee zitten?
– Ervaren jongeren druk of zelfs stress om er altijd op te moeten zitten?
– Wat weten ouders eigenlijk over het socialmediagebruik van hun kind?

Lees meer (externe website)