
In 1994 kostte de genocide tegen de Tutsi in Rwanda het leven van 500.000 tot 1 miljoen mensen. Dit mag nooit meer gebeuren. Daarom blijft het ruim 25 jaar later relevant om actief aan een stabiele vredessituatie te werken. In een samenleving moeten er gedeelde normen over ‘gepast gedrag’ bestaan. Bijvoorbeeld: hoe moeten we met elkaar omgaan? En wat vinden we samen belangrijk?
Jonge ondernemers in vredesbewaring (peacekeeping)
Rwandese jongeren blijken succesvol in het communiceren en versterken van deze gezamenlijke normen. Ze focussen zich vooral op het willen hebben van een gedeelde en vreedzame toekomst, gekenmerkt door een “nooit-meer” verhaal. Ze benadrukken de gemeenschappelijke identiteit van Rwandezen wat voor een sterkere betekenisvolle eenheid zorgt. Om de normen uit te dragen, gebruiken ze dialoog, debat en conversatie; ze maken kunst, schrijven en vertellen verhalen. Er is echter nog een hoop te onderzoeken binnen dit onderwerp.
Potentiële onderzoeksvragen kunnen zijn:
- Welke rol spelen jongeren in maatschappelijk vraagstuk X?
- Wat is het verschil in normen en waarden van jonge(re) en oude(re) generaties in maatschappelijk vraagstuk X?
- Op welke manieren communiceren jongeren hun ideeën naar de samenleving?
Vind je dit interessant en wil je meer weten? Dit onderzoeksonderwerp komt uit: ‘De rol van de Rwandese jeugd in de verspreiding van verzoeningsnormen.’ (Capstone Issue Vol.16 2021). Deze scriptie is geschreven en gepubliceerd in het Engels.
Lees meer (externe website)