Nicolas Cage in de rol van Frodo in Lord of the Rings, of David Beckham die ineens vloeiend Frans, Hindi en Chinees spreekt. Met nieuwe deepfake technologie worden deze komische beelden tot realiteit gemaakt.
Deze artificial intelligence technologie staat nu nog in de kinderschoenen, maar ontwikkelt zich in rap tempo waardoor beelden steeds ‘echter’ lijken. Vrij onschuldig in het geval van Frodo en David Beckham, maar dat verandert wanneer de technologie gebruikt wordt om nepnieuws te verspreiden, verkiezingen te beïnvloeden of realistisch fakebewijs aan rechters voor te leggen. In deze gevallen neemt het grote risico’s met zich mee voor de samenleving.
Wat is een deepfake?
Een deepfake is beeld, geluid of ander digitaal materiaal dat nep is, maar wel heel echt lijkt.
Kwalitatief goede deepfakes zijn niet of nauwelijks van echt te onderscheiden. Iedereen kan gratis en gemakkelijk gebruik maken van deepfake-technologieën. Kijk eens naar deze video van het NOS Jeugdjournaal om erachter te komen op welke manieren deepfake-technologie gebruikt kan worden.
De verwachting van experts is dat over 5 jaar meer dan 90% van alle online content geheel of gedeeltelijk gemanipuleerd zal zijn. Deepfake-detectietechnologieën zijn nog beperkt waardoor het erg lastig is fake content te onderscheiden van echte content.
Er is betere bescherming nodig
Onderzoekers van Tilburg University hebben vastgesteld dat huidige wetten al veel regels stellen aan deepfakes om de samenleving te beschermen tegen negatieve gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de privacy verplichting om personen te informeren wanneer zij voor deepfake doeleinden worden gebruikt.
Het grootste probleem voor negatieve gevolgen van deepfakes zit echter in het handhaven van het gebruik. Kortom, de technologie mag wel worden gebruikt, maar het is heel moeilijk om bij te houden of dit op een verantwoorde en veilige manier gebeurt.
Een oplossing kan zijn dat het produceren, aanbieden en in het bezit hebben van deepfake-technologie verboden wordt voor consumenten. Welke oplossingen kan jij bedenken om veilig gebruik van deepfake technologie behapbaar te maken?
Nieuwsgierig naar dit onderwerp? Hier lees je meer over het onderzoek dat Tilburg University er naar doet:
Lees meer (externe website)Referentie video:
NOS Jeugdjournaal. (2019, 2 oktober). Justin Bieber wil je wat vertellen in het Nederlands | UITGEZOCHT #1 [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=l8JC2R3sbsk