Film: hoe worden inheemse vrouwen gerepresenteerd in klassieke en hedendaagse Mexicaanse films?

In kunst en films worden personen en bevolkingsgroepen op bepaalde manieren afgebeeld. Maar hoe eerlijk en waar zijn deze representaties en stereotyperingen? We weten dat ze door de tijd heen (flink kunnen) veranderen en dat bevolkingsgroepen die niet of nauwelijks in films werden vertoond, tegenwoordig (op nieuwe manieren) worden gerepresenteerd.

Een voorbeeld uit de Mexicaanse filmwereld zijn inheemse en Mestizo vrouwen die naar grotere steden zijn getrokken om als schoonmaakster, kok, huishoudelijk personeel te werken. Hoe is de stereotypering hiervan veranderd? En welke kansen bieden bioscoopfilms om stereotypen in het dagelijks leven te beïnvloeden?

Potentiële onderzoeksvragen:

  • Film analyse: hoe wordt groep X afgebeeld in films? En welke verschillen zitten er tussen vroegere en hedendaagse films?
  • Hoe kun je de verschillen in representatie verklaren door de tijd heen? Welke maatschappelijke veranderingen dragen hieraan bij?
  • Hoe bieden films kansen om stereotypen in het dagelijks leven te beïnvloeden?

Dit onderzoeksonderwerp komt uit ‘Een beweging naar zichtbaarheid: Representaties van inheemse vrouwen uit de arbeidersklasse in klassieke en hedendaagse Mexicaanse films.’ Deze scriptie is geschreven en gepubliceerd in het Engels. Capstone Issue Vol.14 2020. (Major: humanities).

Lees meer (externe website)