Hoe ga je ondermijnende criminaliteit tegen?

Ondermijnende criminaliteit is een vorm van misdaad die de betrouwbaarheid van bedrijven en maatschappelijke instellingen aantast. Meestal met het doel om geld te verdienen. In de praktijk gaat het vaak om zware en georganiseerde misdaad rondom drugs, criminele motorbendes of geweld. Maar ook op het oog respectabele bedrijven kunnen ondermijnende criminaliteit plegen door bijvoorbeeld hun personeel uit te buiten of chemisch afval te lozen in een rivier.

Een probleem met grote reikwijdte en impact

Ondermijnende criminaliteit is een serieus probleem. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Criminele ondernemers financieren legale activiteiten met geld van hun misdaden. Daarmee misbruiken ze deze activiteiten om het geld wit te wassen en er andere voordelen mee te verkrijgen: status bijvoorbeeld. Ondermijnende criminaliteit raakt alle lagen van de samenleving en is niet alleen een probleem van grote steden, ook dorpen en het platteland worden getroffen.

Oplossingen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan

Een succesvolle aanpak om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan vraagt om inzicht in criminele netwerken en een gecoördineerd optreden van overheden en hun burgers. 

Waar liggen (toekomstige) risico’s? Wat is het gedrag van (leden van) criminele netwerken? Hoe kunnen verschillende overheidsinstanties samenwerken om de ondermijnende criminaliteit tegen te gaan? Tilburg University draagt bij aan het praktische en wetenschappelijke inzicht in de problematiek rondom dit onderwerp en ontwikkelt oplossingen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.

Ben je nieuwsgierig naar dit onderwerp? Hier lees je meer over het onderzoek dat Tilburg University er naar doet:

Lees meer (externe website)