
Honger de wereld uithelpen met data
Elke tien seconden sterft ergens in de wereld een kind aan de gevolgen van honger en ondervoeding. Iedere avond gaan volgens de Verenigde Naties maar liefst 828 miljoen mensen met honger naar bed. Kortom, het hongerprobleem in de wereld is enorm.
Wat kan data hierin betekenen? Het Zero Hunger Lab helpt met wiskunde om wereldwijde voedselzekerheid te realiseren. We noemen dat bytes for bites.
De beste hulp
Zero Hunger Lab brengt in kaart hoe voedselhulp efficiënter en effectiever kan. Niet alleen in Afrika, Azië of het Midden-Oosten, maar ook in Nederland waar meer dan 160.000 mensen voor hun ‘dagelijks brood’ afhankelijk zijn van de Voedselbanken. Bovendien onderzoekt Zero Hunger Lab hoe lokale boeren, bedrijven en gemeenschappen sterker kunnen worden zodat ze zelf voor duurzame voedselzekerheid kunnen zorgen en zo onafhankelijk van steun worden.
Bytes for bites
Honger kent veel oorzaken; armoede, oorlogen en natuurrampen. Het brengen van voedsel naar mensen die honger lijden kent bovendien veel uitdagingen. Want hoe breng je pakketten naar een afgelegen oorlogsgebied? Waar haal je de grondstoffen vandaan? En hoe zorg je ervoor dat het voedsel dat je brengt, voldoende gevarieerd is? Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden, dat het menselijke brein het beste antwoord op deze vragen niet meer kan geven. Gelukkig kan dat wel met behulp van artificial intelligence. En dat is wat onderzoekers van het Zero Hunger Lab doen.
Samen impact maken
Binnen het lab zijn meer dan twintig onderzoekers van Tilburg University actief. Ook werken master studenten en promovendi mee. De vaste onderzoekers werken niet alleen vanaf de campus in Tilburg maar vooral ook op locatie met organisaties als World Food Programme, Voedselbanken Nederland, Solidaridad, Welthungerhilfe, Oxfam, ZOA, Wereldbank, INSEAD Humanitarian Research Group, Wageningen University & Research, Nuffic en Giro555. Deze organisaties hebben veilig toegang tot mensen in nood, begrijpen goed hoe je gemeenschappen weerbaar en hun voedselsystemen duurzaam kunt maken en werken samen met diezelfde gemeenschappen aan oplossingen met impact op de lange termijn.
Lees meer (externe website)