Ik en mijn organoïde: een stap dichter bij behandelingen op maat

Dit is het verhaal over de revolutionaire ontwikkeling van mini-organen – organoïden – en de ontelbare manieren waarop zij ons helpen met de ontwikkeling en implementatie van op maat gemaakte behandelingen. Een verhaal over de toekomst van de geneeskunde van een groep wetenschappers uit Utrecht, die aan dit avontuur begon uit … nieuwsgierigheid.

Niemand wil sterven aan kanker, een aangeboren ziekte erven of de dagelijkse pijn aanzien van dierbaren die worden gesloopt door een ziekte die moeilijk te verslaan is. En toch overlijden er ook op de dag dat je dit leest in Europa meer dan 3500 mensen aan kanker en krijgen zo’n 5000 mensen de diagnose kanker te horen. Wereldwijd overlijden er per dag 22 mensen in afwachting van een donororgaan, dat hun leven had kunnen redden. Naar verwachting zullen er tegen 2050 zeker 152 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie lijden.

Nu we steeds ouder worden en langer leven, zullen er steeds meer mensen ziek zijn. Hoe gaan we de strijd met al die ziektes aan?

Geen twee mensen zijn hetzelfde …

Iedereen heeft in zijn DNA zijn eigen, gecodeerde bouwtekening opgeslagen. En hoewel er gezegd wordt dat slechts een kleine 0,1% van ons DNA ervoor zorgt dat we echt van elkaar verschillen, vinden er elke dag in ons genoom miljoenen kleine mutaties en variaties plaats. Al deze variaties in genetische opbouw maken – samen met onze leeftijd, omgeving en keuzes in levensstijl – een groot verschil in hoe twee willekeurige mensen cafeïne afbreken of bijvoorbeeld reageren op een bepaald medicijn. Conclusie: geen twee patiënten zijn hetzelfde.

En toch is de geneeskunde nog steeds in hoge mate gebaseerd op onpersoonlijke standaardbehandelingen. Wat als je van tevoren zou weten welke behandeling voor jouw specifieke situatie werkt?

Lees meer (externe website)