Obesitas – Hoe kan het kantinebeleid op jouw school geoptimaliseerd worden?

Een conclusie die vaak getrokken wordt, is dat obesitas een kwestie is van minder eten en meer bewegen. Dit is een discussie waarin we met feitjes heen en weer gooien. Je komt aan als je meer eet en minder beweegt, en je valt af als je minder eet en meer beweegt.

Maar zo eenvoudig is het niet:

We vergissen ons vaak in wat er allemaal bij obesitas komt kijken. Niet alleen bij de oorzaken ervan, maar ook bij de gevolgen. Allerlei omgevingsfactoren spelen een rol zoals verleidingen en medicatie die invloed hebben op je eetlust. Bovendien bestaat er een genetische vorm van obesitas.

De kwaliteit van leven is een stuk minder als je obesitas hebt. Fysiek kun je een stuk minder. Je hebt bijvoorbeeld minder uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn de maatschappelijke kosten hoger, denk aan arbeidsverzuim en meer zorgkosten.

Gezonde voeding is van belang om te voorkomen dat je overgewicht krijgt. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg beginnen met gezonde voeding. Op deze manier kunnen ze de juiste voedingsgewoontes aanleren om problemen in de toekomst te voorkomen. De school is een belangrijke plek om kinderen iets te leren, maar ook om het goede voorbeeld te geven.

Dus doe eens onderzoek naar hoe jouw schoolkantine bijdraagt aan gezonde eetgewoontes.

Lees meer (externe website)