
In 2015 kwam er meer dan 5 miljard kilogram plastic in het milieu terecht. Dit plastic blijft niet allemaal op het land liggen, een deel komt terecht in de oceaan en dit noemen we de plastic soep.
De term plastic soep verwijst naar alle plastic vervuiling in de oceaan; zowel de plastic zakken die ronddrijven aan het oceaanoppervlak, als de micro en nano-plastics in het zee water. Het is niet zo dat al dit plastic eilanden vormt in de oceaan. Integendeel zelfs, minder dan 1% van al het plastic in de oceaan drijft aan het oceaanoppervlak. Veel meer plastic zit dieper in de oceaan of zinkt naar de oceaanbodem. Plastic eilanden zijn er dus niet te vinden in de oceaan, het is meer een waterige bouillon.
Plastic kan op verschillende manieren in de oceaan belanden. Het kan direct in de oceaan worden gegooid of er indirect terecht komen doordat het wordt meegenomen door rivieren, wind en golven. Het begrijpen hoe, en via welke wegen plastic de oceaan bereikt is erg belangrijk. Want wanneer we dit weten, kunnen we proberen de toevoer ervan te verminderen.
Lees meer (externe website)