Je hebt al een onderzoeksvraag en deelvragen geformuleerd. Op deze pagina vind je handvatten om jouw type onderzoek te bepalen, voor te bereiden en uit te voeren.
Onderzoekscyclus
Grofweg bestaat ieder onderzoek uit het opstellen van een vraag, vaststellen wat er al bekend is over die vraag, het verzamelen van gegevens die die vraag kunnen beantwoorden, het analyseren en categoriseren van de gegevens en het trekken van conclusies. De onderzoekscyclus wordt ook wel de empirische cyclus genoemd. Meer weten? Klik hier
Voor ontwerpen geldt een andere cyclus. Lees hier meer als je voor jouw PWS gaat ontwerpen.
Wat is er al bekend
Je duikt nog eens de literatuur in: je herleest de (relevantste) artikelen, websites en boeken die je in de oriëntatiefase gevonden hebt. Maar nu ben je specifiek op zoek naar de antwoorden die in die literatuur al genoemd of gesuggereerd worden voor jouw vraag en deelvragen. Je scherpt en formuleert je verwachtingen over wat er uit je (deel)onderzoeken zal komen en verwijst daarbij naar de literatuur.
Welke onderzoeksmethode moet je gebruiken?
Om je onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, heb je natuurlijk gegevens nodig. Er bestaan vele verschillende onderzoeksmethodes om gegevens te verzamelen, maar welke methode kun je nu het beste toepassen om jouw vraag te beantwoorden? Hieronder staat een overzicht van verschillende typen vragen, en bijbehorende onderzoeksmethodes.